Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Ankara Sanayi Odası’nın (ASO) Ağustos Ayı Meclis Toplantısı’na katıldı.
Toplantıda konuşan Bakan Vedat Işıkhan, sanayi sektörünün ekonominin bel kemiği olduğuna vurgu yaparak, “Türkiye bu alanda büyük başarılara imza atmış, yoğun teknolojik ve uluslararası pazarda rekabet gücü yüksek ürünler üretme kabiliyetine sahip bir ülke haline gelmiştir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak Türkiye’nin sanayi alanındaki büyümesini sürdürmek, işverenlerimizin ve işçilerimizin refahını arttırmak için kararlı bir şekilde çalışıyoruz” dedi.
İş güvenliği, çalışma koşulları, dijital ve yeşil dönüşüm ile işçi hakları konularında da daha ileri gitmeyi hedeflediklerini söyleyen Bakan Işıkhan, sadece ekonomik büyüme için değil aynı zamanda insan odaklı bir büyüme için de çaba sarf edildiğine vurgu yaptı.
“Türkiye’nin Ekonomisi, Kırılgan Bir Ekonomi Değildir”
2002’den bu yana atılan kararlı adımlar neticesinde güçlü bir ekonomiye geçiş sürecine hep birlikte tanıklık edildiğine değinen Bakan Işıkhan, “Türkiye’nin ekonomisi kırılgan bir ekonomi değildir. Biz zorlu finans koşullarına ve ülkemizin içerisinden geçtiği en zor zamanlara rağmen büyüme oranlarını istikrarla yukarı taşıyan köklü bir ekonomiye sahibiz. Yaşadığımız tüm olumsuzluklara rağmen milletimizin refahını gözetmekten asla vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
“2023’ün İkinci Çeyreğini de Büyümeyle Kapatacağız”
Bakan Işıkhan, Covid-19 pandemisi sürecinde, yatırım üstüne yatırım yaptıklarının altını çizerek, “Ekonominin çarkları hiçbir zaman durmadı. Ülkemiz zorlu küresel koşullara ve yaşadığımız afetlere rağmen AB ve OECD ülkeleri arasında yıllık bazda en yüksek büyüme kaydeden ikinci ülke olmuş durumdadır. 2023’ün ilk çeyreğinde yüzde 4 oranında büyüdük. Bu büyümenin yıl boyunca da artacağı öngörülüyor. İkinci çeyreği de büyümeyle kapatacağız” diye konuştu.
“Yatırım Hamlelerinden Başkentimiz de Payını Almıştır”
Türkiye’nin 20 yılı aşkın yatırım hamlelerinden Ankara’nın da payını aldığını aktaran Bakan Işıkhan, şunları kaydetti:
“Başkentimize bugüne kadar 604 milyar liraya yakın bir yatırım gerçekleştirdik. Bunun sadece 33 milyarını çalışma hayatımız özelinde gerçekleştirdiğimiz yatırımlar teşkil ediyor. Ankara’da 2002 yılından günümüze kadar toplam 260 bine yakın vatandaşımızın Mesleki Eğitim Kursları, İşbaşı Eğitim Programları ve Girişimcilik Eğitim Programlarından yararlanmasını sağladık. 2012’den günümüze kadar iş ve meslek danışmanlarımız aracılığıyla başkentimizde 2 milyon 400 bin bireysel görüşme, 440 bin işyeri ziyareti ve 10 bine yakın okul ziyareti gerçekleştirdik. İşsizlik ödeneğine hak kazanan 705 bin vatandaşımıza 4,4 milyar ödeme gerçekleştirdik.”
“İŞKUR ve SGK Aracılığıyla Önemli Teşvik ve Destek Uygulamalarını Hayata Geçirdik”
Bakan Işıkhan, iş yapma kolaylığını arttırmak, yatırım ortamını iyileştirmek ve istihdamı desteklemek konularında çalışmaların sürdüğüne işaret ederek, “Teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek üretim süreçlerini daha verimli hale getirmek için adımlar atıyoruz. İş güvenliği ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi de önceliklerimiz arasında yer almaktadır. İş kazalarını en aza indirmek ve iş sağlığı konusunda daha bilinçli toplum oluşturmak için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz” bilgilerini paylaştı.
Türkiye’nin son yıllarda istihdam rakamlarında tarihin en yüksek seviyelerine ulaştığına değinen Bakan Işıkhan, “Milli İstihdam Seferberliği kapsamında bugüne kadar milyonlarca vatandaşımızın aş ve iş sahibi olmasını sağladık. Bakanlık olarak işverenlerimize istihdam seviyelerini arttırmalarında mümkün olan en büyük katkıyı sağlamak için İŞKUR ve SGK aracılığıyla önemli teşvik ve destek uygulamalarını hayata geçirdik” ifadesini kullandı.
“İŞKUR Aracılığıyla Ocak-Temmuz Arası 687 Bini Aşkın İşe Yerleştirmeye Aracılık Ettik”
Bakan Işıkhan, Temmuz 2023 itibariyle İŞKUR aracılığıyla 103 bin 500 kişinin işe yerleştirildiğini aktararak, şu bilgileri paylaştı:
“2023 Ocak-Temmuz arası ise 687 bin işe yerleştirmeye aracılık ettik. Sektörler itibariyle Ocak-Temmuz 2023 arasında en fazla işe yerleştirme sanayi sektöründe, imalat alanında gerçekleştirilmiştir. 2023 yılı Ocak-Temmuz döneminde ise 1 milyon 554 bin açık iş alınmıştır. Sanayi sektöründe aynı dönemde 778 bin açık işe 322 bin yerleştirme yapılmıştır. Bu kapsamda daha da etkin bir şekilde işverenlerimizin aradığı niteliklerde iş bulmalarına aracılık edeceğiz.”
“Ocak-Temmuz Döneminde 34 Bin Kişi İşbaşı Eğitim Programlarımızdan Yararlandı”
Bakanlığın en önemli sorumluluklarından birinin işsizlikle mücadele etmek olduğunu kaydeden Bakan Işıkhan, “İŞKUR Temmuz 2022’ye göre kayıtlı işsiz sayısında yüzde 24 düşüş sağlamış durumdayız. 2023 Ocak-Temmuz döneminde 34 bin kişi bu programlardan yararlanmıştır. İşbaşı Eğitim Programı ve Mesleki Eğitim Kurslarının etkinliğini arttırmak için göreve başladığımızda değişiklik talimatı verdim. Kısa zamanda sonuçlanacak çalışmamız ile daha etkin bir şekilde bu program ve kurslarımızdan faydalanarak hem aradığınız nitelikte işçi bulabilir, hem de finansal destek alarak istihdama destek sağlayabilirsiniz” dedi.
“Geleceğin Güçlü ve Müreffeh Türkiye’sini Hep Birlikte İnşa Edeceğiz”
İş dünyasıyla işbirliği içinde, istihdamın artırılması, nitelikli işgücünün yetiştirilmesi, iş sağlığı ve güvenliği gibi konularda daha güçlü adımlar atmaya devam edeceklerini ifade eden Bakan Işıkhan, şöyle devam etti:
“Sağlam ekonomik altyapımız, sanayi üretim kapasitemiz, gelişen ekonomimiz, genç ve dinamik nüfusumuz açısından avantajlı bir konumdayız. Ayrıca bulunduğumuz coğrafi konum itibariyle de bir üretim ve lojistik üssü olma özelliği taşıyoruz. Bu sebeple hepimize de önemli sorumluluklar düşüyor. İşbirliği içerisinde Türkiye’nin sanayi alanındaki başarısını daha da yukarılara taşıyacağımıza, sağlıklı, güçlü ve güvenli bir çalışma hayatını daha müreffeh bir toplumu birlikte el ele inşa edeceğimize inancım tamdır. Geleceğin güçlü ve müreffeh Türkiye’sini hep birlikte inşa edeceğiz.”
Konuşmaların ardından fotoğraf çekimi yapıldı.