Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, programlara katılmam ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) gitti.
Bakan Işıkhan, KKTC’deki temasları kapsamında ilk olarak KKTC Cumhurbaşkanı Vekili ve Meclis Başkanı Zorlu Töre ile görüştü.
Ziyarette konuşma yapan Işıkhan, her platformda Kıbrıs Türklerinin hakkını ve hukukunu gözeten dış politika anlayışının bir devlet geleneği haline geldiğine değinerek, “Kıbrıs meselesinde, KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar’ın ortaya koyduğu iki devletli çözüm vizyonunu kuvvetle destekliyoruz. Kıbrıs Türk halkının özden gelen haklarının, bir diğer ifadeyle egemen eşitliğinin ve eşit uluslararası statüsünün tescil edilmesinin ardından, iki devletin aralarında tesis edilecek işbirliği modelini belirlemek amacıyla yeni bir müzakere sürecine başlanması. Kıbrıs meselesinde herhangi bir yeni müzakere sürecine başlanabilmesinin öncesinde egemen eşitliğiniz ve eşit uluslararası statünüzün tescil edilmesi gerektiğini muhataplarımıza her vesileyle anlatıyoruz” ifadelerini kullandı.
BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs konusunda Şahsi Temsilcisi Holguin’in görevinin sona ermesine bir hafta kaldığını hatırlatan Bakan Işıkhan, “Şahsi Temsilci’nin atanmasına ülkemiz ve KKTC, görev süresinin 6 ayı aşmaması ve görev yönergesinin Ada’daki iki taraf arasında yeni, resmi müzakerelerin başlaması için ortak zemin olup olmadığını araştırmakla sınırlı olması koşuluyla rıza vermiştir. Şahsi Temsilci’nin görev süresinin sonunda tarafsız bir değerlendirme yapmasını ve raporunda sahadaki gerçekleri samimiyetle yansıtmasını bekliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın da son iki BM Genel Kurulu hitaplarında ifade ettikleri üzere, uluslararası toplum KKTC’yi tanımalıdır. KKTC’nin tanınması, uluslararası toplumda hak ettiği yere gelmesi en büyük arzumuz. Türk devletleriyle, Türk Devletleri Teşkilatı yoluyla temaslarınızı artırmanız ve ilişkilerinizi geliştirmeniz, Kıbrıs Türkünün haklı davasını dünyaya duyurmanızı sağlayacaktır” diye konuştu.
“Azerbaycan Milli Meclisi’nde Oybirliği ile KKTC ile Dostluk Grubu Kurulması Kararının Alınmasından Memnuniyet Duyuyoruz”
Işıkhan, Azerbaycan Milli Meclisi’nde oybirliğiyle KKTC ile Dostluk Grubu kurulması kararının alınmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek, şöyle devam etti:
“Azerbaycan ile ilişkilerinizin üç devlet tek millet şiarıyla gelişerek ilerleyeceğine dair inancımız tam. Kıbrıs Türk halkının varlığının, hürriyetinin ve geleceğinin teminat altına alınmasını, refah seviyelerinin yükseltilmesini, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tüm kurum ve kuruluşlarıyla güçlendirilmesini öncelikli hedefimiz olarak görüyoruz. Kıbrıs meselesini siyasi alanda çözmeye gayret gösterirken, bununla eş zamanlı olarak KKTC’nin kalkınması için gerekli hamleleri birlikte gerçekleştirmeliyiz. Bu anlayışla 2024 İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması 5 Haziran tarihinde Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz ve Başbakan Sayın Üstel tarafından imzalandı. Anlaşmanın onay ve yürürlüğe girme sürecinin de hızla tamamlanacağına inanıyorum. Bundan sonra anlaşma kapsamındaki projeleri hızla hayata geçirmek için birlikte çalışacağız.”
Türkiye’nin her daim KKTC’nin yanında olacağına vurgu yapan Bakan Işıkhan, her alanda olduğu gibi çalışma, istihdam ve sosyal güvenlik alanlarında da tecrübe ve birikimlerin paylaşılmasını değerli bulduğunu aktardı.
Daha sonra Bakan Işıkhan, beraberindeki heyet ile birlikte Dr. Fazıl Küçük’ün Anıtı’nı ziyaret etti.
“İşgücü Anlaşmamızın Yerine Modern ve Günün İhtiyaçlarına Rahat Cevap Veren, Bürokrasiyi Kısaltan Bir İşgücü Anlaşmasına Sahip Olacağız”
Işıkhan, ardından temasları kapsamında KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu ile bir araya geldi.
Bakan Işıkhan, birçok alanda iki ülke arasında mevcut derin işbirliğini, Bakanlıkların konusu olan istihdam, sosyal güvenlik, işgücü hareketliliğinin düzenlenmesi gibi vatandaşların hayatını doğrudan etkileyen konularda da görmenin kendilerini memnun ettiğini belirtti.
Daha sonra KKTC Başbakanı Ünal Üstel’i ziyaret eden Işıkhan, Kıbrıs meselesinde, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın ortaya koyduğu iki devletli çözüm vizyonunu desteklediklerini belirterek, “Kıbrıs Türk halkının özden gelen haklarının, bir diğer ifadeyle egemen eşitliğinin ve eşit uluslararası statüsünün tescil edilmesinin ardından, iki devletin aralarında tesis edilecek işbirliği modelini belirlemek amacıyla yeni bir müzakere sürecine başlanmalı. Kıbrıs meselesinde herhangi bir yeni müzakere sürecine başlanabilmesinin öncesinde egemen eşitliğiniz ve eşit uluslararası statünüzün tescil edilmesi gerektiğini muhataplarımıza her vesileyle anlatıyoruz. Kıbrıs Türkleriyle doğrudan uçuş, doğrudan ticaret ve doğrudan temasların başlatılması için çabalıyoruz” ifadelerini kullandı.
KKTC’deki programları kapsamında daha sonra ÇASGEM Eğitimi ve Sertifika Töreni’ne katılan Bakan Işıkhan, burada yaptığı konuşmasında, “ÇASGEM, çalışma hayatı ve sosyal güvenlik konularında, ulusal ve uluslararası düzeyde eğitim, araştırma ve danışmanlık gibi alanlarda faaliyetlerini sürdüren çok önemli bir kuruluşumuzdur. 2018 yılından itibaren yürütülen “ÇASGEM’in Uluslararası Eğitim ve Tecrübe Aktarım Kapasitesinin Geliştirilmesi Projesi” ile gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde; bakanlık çalışanlarına, iş müfettişlerine, uzmanlara ve eğiticilere tecrübe ve deneyim paylaşımı çerçevesinde eğitimler vererek, dünyada çalışma barışına katkı sağlamayı ve ÇASGEM’in uluslararası işbirliğini artırmayı hedefledik. Bu kapsamda bugüne kadar yedi ülke ile on beş eğitim programı düzenledik. Bunlardan biri de KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile ortak eylem planı hazırlayarak bu hafta içerisinde gerçekleştirdiğimiz 3 günlük eğitim programıdır. Davranış Odaklı Güvenlik Eğitimi, Güvenlik Kültürü Eğitimi ve Çalışma Hayatında İletişim ve Stres Yönetimi Eğitimleri ile Bakanlık personelinin iletişim becerilerini ve stres yönetimini geliştirmeyi, özellikle Çalışma Müfettişlerinin iş sağlığı ve güvenliği bakış açılarının geliştirilmesini ve teftiş yetkinliklerinin sürekli geliştirilmesini hedef aldık” bilgilerini paylaştı.
Işıkhan, eğitim programını başarıyla tamamlayanları tebrik ederek, bundan sonraki çalışmalarında başarılar diledi.
Her alanda olduğu gibi çalışma, istihdam ve sosyal güvenlik alanlarında KKTC’li muhataplarıyla bir araya gelmiş olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Bakan Işıkhan, Bakanlık uhdesindeki konularda her zaman işbirliğine açık olduklarını, Türkiye-KKTC ilişkilerine katkı sunarak ilişkileri daha da geliştirmek için çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.