Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın riyasetinde Gürcistan Başbakanı Sayın Irakli Kobakhidze’nin resmî kabulüne iştirak ettik. Kabulün ardından mevkidaşım Sayın Mikheil Sarjveladze ile ikili görüşmeye ve heyetler arası görüşmelere katıldık. Dost ülke Gürcistan ile iş birliği alanlarımızın önümüzdeki dönemde de güçlenerek devam edeceğine inanıyoruz.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın riyasetinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze’nin resmî kabulüne iştirak etti.
Bakan Işıkhan, kabulün ardından mevkidaşı Gürcistan İşgal Altındaki Topraklardan Yerlerinden Edilmiş Kişiler, Çalışma, Sağlık ve Sosyal İşler Bakanı Mikheil Sarjveladze ile ikili görüşmeye ve heyetler arası görüşmelere katıldı.
Görüşmede Gürcistan ile iş birliği alanlarının önümüzdeki dönemde de güçlenerek devam edeceği vurgulandı.
Işıkhan, göreve atanan Sarjveladze’yi tebrik ederek, Bakanlıkların ortak görev alanlarına giren konularda kendisiyle yakın çalışmayı arzu ettiğini belirtti.
Gürcistan’la ilişkilere önem verdiklerine vurgu yapan Bakan Işıkhan, “Ülkelerimiz arasındaki işbirliği örnek düzeyde seyrediyor. Bu işbirliğimizin sosyal güvenlik ve çalışma hayatı alanında da geliştirilmesini arzu ediyoruz. Gürcistan’da faaliyet gösteren 2.419 Türk firması bir yandan istihdam ve refah üretirken, diğer yandan Gürcistan’ın kalkınmasına katkıda bulunuyor. Türkiye’deki Gürcü vatandaşlarının sayısı: 12 bin 907, Gürcistan’daki Türk nüfusu: 22 bin 194. Ülkemizde de çalışan Gürcü vatandaşları mevcut. Hali hazırda 3 bin 352 Gürcü vatandaşı, Bakanlığımızca verilmiş çalışma izni ile işgücü piyasamızda yer alıyor” ifadelerini kullandı.
Işıkhan, Gürcistan’ın çalışma hayatı ve sosyal güvenlik alanında son yıllarda ILO standartları ve AB müktesebatı ile uyumlu önemli reformlar gerçekleştirdiğini kaydederek, şöyle devam etti:
“İş Teftiş Kurumu’nun (Labour Inspection Office) kapasitesinin güçlendirilmesine yönelik son dönemde önemli adımlar atıldığını değerlendiriyoruz. Gürcistan’da sosyal hizmetler için bölgesel düzeyde geliştirilmesi öngörülen ‘tek pencere ilkesi’ bağlamında ülkemizin tecrübelerini paylaşmaya hazır olduğumuzu belirtmek isterim.”
Büyüyen ekonomi ile paralel şekilde istihdamın ve sosyal güvenlik mekanizmalarının güçlenmesinin ortak hedef olduğuna değinen Bakan Işıkhan, “İstihdam ve sosyal güvenlik alanlarında ülkelerimiz arasında işbirliğini güçlendirecek her türlü öneriye açık olduğumuzu belirtmek isterim. Türkiye ile Gürcistan arasında 2003 yılında yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Anlaşması’nın tadili kapsamındaki 5. tur müzakereler 2-4 Şubat 2021 tarihlerinde video konferans yöntemiyle gerçekleştirilmiş; taslak Anlaşma, İdari Anlaşma ve formülerler üzerinde mutabakat sağlanmıştı. Ancak, söz konusu metinlerin imzalanabilmesi için Gürcüce tercümeleriyle birlikte Gürcistan Heyet Başkanı tarafından imzalanmış ve paraflanmış birer nüshalarının Bakanlığınızca tarafımıza iletilmesini beklemekteyiz” diye konuştu.
Işıkhan, Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşlarının Gürcistan’daki çalışmaları sonucunda sosyal güvenliğe ilişkin hak ve menfaatlerinin korunabilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu ile Gürcistan muhatap kurumu arasında etkili ve hızlı bir iletişimin kurulmasının önem arz ettiğine dikkati çekerek, formülerler aracılığıyla sürdürülebilecek işbirliğinin henüz tesis edilemediğini söyledi.
Bakan Işıkhan, bu doğrultuda, Sosyal Güvenlik Kurumu ile Gürcistan’ın bu konuda yetkili birimlerinin video konferans aracılığıyla görüşmelerinin faydalı olacağı değerlendirmesinde bulundu.